LET > Novosti > Stavovi o seksualnom radu u našem društvu

Stavovi o seksualnom radu u našem društvu

Stavovi o seksualnom radu u našem društvu

Iva Jovović ukratko je predstavila na konferenciji socijalnih radnika rezultate istraživanja koja su provedena u 2018.godini kao dio projekta DESIrE.

Udruga LET već 16 godina provodi aktivnosti za pružanje podrške i pomoći seksualnim radnicama te zagovaranja o ovoj kompleksnoj problematici.

U ovom radu su predstavljeni rezultati online istraživanja provedenog u općoj populaciji kao i kvalitativnog istraživanja među seksualnim radnicama i njihovim klijentima te donositeljima javnih politika, oba iz 2018 godine.

Jovovic, Stavovi o seksualnom radu

Navedena istraživanja provedena su kao dio europskog projekta „DESIrE“ te su identična istraživanja provedena u Hrvatskoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Poljskoj, sa četiri različita  modela regulacije seksualnog rada.

Glavni rezultati online studije  pokazuju da se većina ispitanika ne bi bavila ni prodajom ni kupovinom seksualnih usluga, ali njih preko 65%  smatra da se osobe mogu baviti seksualnim radom ako žele. Također ispitanici smatraju da seksualnim radnicama treba pružati usluge poput osiguranja smještaja, pravnog savjetovanja te mogućnosti zaposlenja.

Seksualne radnice su u odgovorima iskazale zabrinutost od fizičke agresije bilo od strane klijenata i policije, ali je stigma siromaštva jača od one seksualnog rada te su primorane baviti se ovim poslom jer ne mogu naći drugi vid zaposlenja. Istaknule su i dvoličnost u društvu koja se očituje u tome da je veliki broj njihovih klijenata u braku.

Klijenti su skloni korištenju usluga jer ne žele ulaziti u emotivne veze.

Svi rezultati pokazuju da se ne može izbjeći pitanje postojanja seksualnog rada bez obzira na njegovu zakonsku regulaciju. Kod planiranja usluga za navedenu skupinu u Hrvatskoj važno je uzeti u obzir njihovu ranjivost: siromaštvo, fizička agresija i razne bolesti, ali i empatiju koju pripadnici opće populacije pokazuju prema istoj što može biti polazna točka za unapređenje usluga kao i za dekriminalizaciju seksualnog rada u Hrvatskoj.