Droge

Prema novijim istraživanjima, od početka uzimanja droge do trenutka kada obitelj sazna da unutar nje postoji problem ovisnosti o drogama, u prosjeku prođu 2- 4 godine.

prirucnik za vrsnjacke

Droge i njihovo utjecaj

• DERIVATI KONOPLJE (marihuana, pot, grass)

Simptomi: usporeno razmišljanje, usporeni refleksi, smanjena koordinacija i koncentracija, smanjena motivacija, apatija, proširene zjenice, krvave ili staklenaste oči.

Moguće posljedice: Nagle promjene raspoloženja, gubitak pamćenja, povećan rizik obolijevanja od nekih vrsta raka, napadi panike, samoobmana, paranoidne ideje. Može štetno utjecati na razvoj mlade osobe.

• ECSTASY (E, eccy, xtc)

Simptomi: Ubrzan puls, znojenje, vrućina, škrgutanje zubima, tjeskoba, uzbuđenost, drhtanje, nesanica, proširene zjenice.

Moguće posljedice: Kronični problemi sa spavanjem, napukli zubi od škrgutanja, visok tlak, dehidracija, nervoza, halucinacije, smanjena kontrola emocija, letargija, teška depresija, visoka temperatura, poremećaj rada srca.

• AMFETAMINI/METAMFETAMINI (speed, uppers, ice, crystal meth, shabu)

Simptomi: povišen tlak i ubrzan puls, ubrzano disanje, uzbuđenost, tjeskoba, nemir, nesanica, groznica i znojenje, proširene zjenice, mučnina i povraćanje, gubitak apetita, nagle promjene raspoloženja.

Moguće posljedice: Gubitak težine, paranoja, halucinacije, kronični problemi sa spavanjem, napukli zubi od škrgutanja, visok tlak, napadi panike, tjeskoba, nervoza, smanjena kontrola emocija, teška depresija, nasilničko ponašanje, psihoza uzrokovana korištenjem speeda, poremećaj rada srca ili samoubojstvo.

• OPIJATI (heroin, morphine, methadone, H, smack)

Simptomi: Pospanost, euforija, usporeno disanje.

Moguće posljedice: Visok rizik od ovisnosti, depresija, tjeskoba i napetost, zaraza HIV/AIDS-om i hepatitisom zbog zajedničkog korištenja istih igli, nefatalno predoziranje, smrt zbog predoziranja.

• Druge opasne droge – kokain, halucinogene droge (kao LSD, čarobne gljive) i GHB

Najčešći razlozi zbog kojih se djeca okreću ovisnosti:

• pritisak vršnjaka
  • dosada
  • žele se osjećati odraslima
  • bijeg od problema
  • pobuna
  • kako bi se dobro osjećali

Što roditelji mogu učiniti kako bi prevenirali pojavu ovisnosti kod svoje djece?