LET > Novosti > Udruga LET na HTV-u!

Udruga LET na HTV-u!

Udruga LET na HTV-u!

Biti zatvorenik i roditelj

Prema izvješću Uprave za zatvorski sustav oko 12 700 djece u RH ima jednog ili oba roditelja u pritvoru ili na izdražavanju zatvorske kazne. Humanizacija zatvorskog sustava, jačanje roditeljskih kompetencija i kontakata djece i roditelja zatvorenika inicijative koje se provode u hrvatskim kaznionicama.
Izlazak roditelja – zatvorenika iz zatvora jednako je izazovan po pitanju socijalne integracije, ponovnog povezivanja s obitelji, rješavanja problema smještaja i stanovanja te samog opstanka na slobodi.

Nemogućnost stjecanja i održavanja svega navedenog ostavlja bivše zatvorenike na margini društva, što zbog egzistencijalnih razloga dovodi do novih kaznenih djela.

O tome kako može pomoći sustav a kako udruge i nevladine organizacije govorili su gosti emisije Imam problemIvana Zanze, izvršna direktorica Udruge „RODA”, Iva Jovović, izvršna direktorica Udruge za unapređenje kvalitete življenja „LET” i Zvonimir Penić, načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa.