• Hrvatski
  • English
 
   
 
 


Obavijesti za medije Ispis E-mail

Zagreb, 13.12.2012. godine

OBAVIJEST ZA NOVINARE

Tribina „Zaustavimo AIDS- Neka se i ženski glas čuje !“ u organizaciji Udruge LET

Zagreb, 13.12.2012. godine- Danas je održana Tribina „Zaustavimo AIDS- Neka se i ženski glas čuje!“ u organizaciji Udruge LET. Tribina je održana u 11 sati u prostorijama Centra za ljudska prava, Kralja Držislava 6, Zagreb.
Na tribini se raspravljalo o aktualnim trendovima u sprečavanju širenja HIV/AIDS-a, pogotovo u kontekstu ranjivosti žena na HIV.
Žene su u posljednjih 20 godina od populacije najmanje zahvaćene HIV-om danas postale populacija među kojom se HIV širi najbrže. Žene globalno gledano čine gotovo polovicu od 34 milijuna osoba zaraženih HIV-om, te u nekim zemljama u razvoju, žene predstavljaju veliku većinu osoba koje žive s HIV/AIDS-om dok su nasuprot tome početkom pandemije osamdesetih godina muškarci bili najzahvaćenija populacija.
„Ekonomska i socijalna ovisnost žena o muškarcima često ograničava snagu ženu da pregovara o korištenju kondoma pri seksualnim odnosima“, napomenula je  Iva Jovović iz Udruge LET. „Potrebni su nam programi poput edukacije većeg broja žena o prakticiranju sigurnog spolnog ponašanja, upotrebe prezervativa uz provođenje kampanje za podizanje svijesti o mogućnostima testiranja ili liječenjana HIV/AIDS.“
 „Unutar obitelji, žene, majke i kćeri su najteže pogođene bremenom HIV-a. Od njih se očekuje da skrbe o bolesnim članovima obitelji makar to zahtijevalo i napuštanje škole i radnog mjesta.“, rekla je dr. Nataša Šemnički, poznata zagrebačka ginekologinja i nastavila: „Majka skrbi i o svom djetetu koje živi sa HIV-om te se osjeća odgovornom ako se dijete zarazi HIV-om za vrijeme trudnoće, poroda ili tijekom dojenja.“
Žene se smatraju posebno ranjivim zbog slijedećih faktora: relativan nedostatak moći odlučivanja u seksualnim vezama, prošireno siromaštvo, društvene norme i zakonske regulative koje ženama onemogućuju osnovnu edukaciju ili toleriraju nasilje nad ženama.
Udruga LET je organizirala tribinu uz financijsku podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, a predstavljen je i letak „Žene i HIV“ koji će se dijeliti po domovima zdravlja, županijskim zavodima za javno zdravstvo te „ženskim“ udrugama.


Za sve informacije, slobodno nas kontaktirajte na niže navedene kontakte:


Za Udrugu LET:
Iva Jovović, dipl.soc.radnica
Telefon: 01 48 23 041
E-pošta: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
www.udruga-let.hr

Priopćenje u pdf obliku


Zagreb, 27.11.2008. godine

OBAVIJEST ZA NOVINARE

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

DA LI JE EPIDEMIJA AIDS-a MEĐU OVISNICIMA O DROGAMA DOŠLA I DO HRVATSKE ?

Udruga LET, uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva organizira tribinu povodom obilježavanja 01.12.- Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Tribina „Programi smanjenja štete u borbi protiv AIDS-a“  će se održati 28. studenog (petak) od 11 do 13 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2. Na tribini će govoriti predstavnici udruge LET i javnozdravstveni stručnjaci koji će otkriti najnovije podatke o broju registriranih slučajeva HIV/AIDS-a u Hrvatskoj, a pogotovo u populaciji intravenskih korisnika droga.

Kompletno priopćenje možete preuzeti ovdje  


Zagreb, 22.12.2007. godine

OBAVIJEST ZA NOVINARE

OSNAŽIVANJE ŽENA- UNAPREĐENJE BORBE PROTIV HIV/AIDS-a U HRVATSKOJ

Održana radionica na temu „Izrada Projekta Žene i HIV/AIDS“

Ključ uspjeha sprečavanja širenja HIV/AIDS-a među ženama leži u razvijanju specifičnih programa koji uključuju edukaciju o načinima prijenosa i sprečavanju širenja HIV-a, osnaživanju žena o pregovaranju sa svojim partnerima o upotrebi kondoma ili neko drugog sredstva zaštite pri spolnim odnosima te osvještavanje o problemu zlostavljanja žena, pogotovo obiteljskog i seksualnog nasilja te traffickinga.

U prostorijama Udruge LET, održana je 22.12.2007. godine, radionica za predstavnice nevladinih udruga u Hrvatskoj na temu „Izrada Projekta Žene i HIV/AIDS“ kao što je bilo zajednički dogovoreno na Tribini „Žene i HIV/AIDS“ održanoj povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Cilj 4-satne radionice je bio senzibilizirati žene- aktivistice na problematiku ranjivosti žena na HIV/AIDS i pripremiti projekt namijenjen Osnaživanju žena s ciljem prevencije širenja HIV/AIDS-a po cijeloj Hrvatskoj.

Sudionice su bile predstavnice 5 udruga iz Hrvatske,a predavači predstavnici udruge LET: Iva Jovović, dip.soc.radnica i vanjski radnici Udruge LET koji su prenjeli iskustva u radu sa seksualnim radnicima u provođenju programa smanjenja štete.

Izrađen je prijedlog projekta koji se sastoji od slijedećih aktivnosti:
1.    održavanje još ovakovih radionica, ali izvan Zagreba kako bi se pokrila cijela Hrvatska,
2.    izrada edukativnog materijala za žene,
3.    izrada i kontinuirano održavanje web stranice na temu Žene i HIV/AIDS koja uključuje forum za razmjenu iskustava i informacija, i
4.    izrada Priručnika o programima smanjenja štete- rad sa seksualnim radnicama.

LET je neprofitna organizacija koja teži unapređenju kvalitete života ranjivih skupina u hrvatskom društvu osmišljavajući i provodeći javnozdravstvene programe i pružajući socijalne usluge utemeljene na potrebama svojih korisnika. Vjerujemo kako sve osobe moraju imati ravnopravan pristup kvalitetnim informacijama i mogućnost sudjelovanja u društvu te zaslužuju dostojansven pristup.


Više informacija na: 01/ 48 23 041 ili Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript te na www.udruga-let.hr..

Izvršna direktorica
Iva Jovović, dipl. soc. radnik


 
Zagreb, 20.11.2007. godine 

OBAVIJEST ZA NOVINARE

OSNAŽIVANJE ŽENA - UNAPREĐENJE BORBE PROTIV HIV/AIDS-a U HRVATSKOJ

Prve osobe koje žive sa HIV-om u Hrvatskoj su registrirane 1985. godine. Od 1985. godine do početka kraja 2006. godine u Hrvatskoj je registrirano 608 osoba s HIV-om, od čega 258 oboljelih od AIDS-a. U istom je razdoblju 137 zaraženih i umrlo.

Žene su u posljednjih 20 godina od populacije najmanje zahvaćene HIV-om danas postale populacija među kojom se HIV širi najbrže. Žene globalno gledano čine gotovo polovicu od 40 milijuna osoba zaraženih HIV-om, te u nekim zemljama u razvoju, žene predstavljaju veliku većinu osoba koje žive s HIV/AIDS-om dok su nasuprot tome početkom pandemije osamdesetih godina muškarci bili najzahvaćenija populacija.

HIV/AIDS je u ranim 1980-tima prvenstveno ciljao osobe istospolnog usmjerenja i bolesnike oboljele od hemofilije, zatim se proširio među intravenskim korisnicima droga i populaciji heteroseksualaca. Trenutno, HIV ima najznačajniji utjecaj na žene. Žene zaslužuju zasebnu strategiju kako zbog rastućih i disproporcionalnih brojeva novozaraženih, tako zbog socijalnih posljedica tolikog broja mladih majki koje umiru ostavljajući za sobom djecu, kao siročad. Također postoje medicinska istraživanja koja indiciraju kako hormonalni i razvojni faktori stavljaju mlade žene pod veći rizik zaražavanja HIV-om prilikom izlaganja nego što je kod muškaraca. U subsaharskoj Africi, 60 % osoba koje žive s HIV-om su žene. U JAR, Zambiji i Zimbabveu u dobi od 15 do 24 godina žene imaju 3-6 puta veću šansu da budu zaražene u usporedbi sa muškarcima. Žene čine polovinu odrasle populacije koja živi s HIV-om na Karibima, te svekupno jednu trećinu u Južnoj Americi.

Razlog porasta slučajeva u žena različit je za svaku zemlju. Na primjeru SAD-a, od 97% seropozitivnih žena, 81% zaraženo je HIV-om prilikom heteroseksualnog kontakta, a 16% intravenskim korištenjem droga. U zemljama u razvoju gotovo su sve žene zaražene heteroseksualnim putem, a vertikalni prijenos virusa s majke na dijete za vrijeme trudnoće, poroda ili dojenjem dodatno pridonosi širenju bolesti. Žene se smatraju posebno ranjivim zbog sljedećih faktora: relativan nedostatak moći odlučivanja u seksualnim vezama, prošireno siromaštvo, društvene norme i zakonske regulative koje ženama onemogućuju osnovnu edukaciju ili toleriraju nasilje nad ženama.

Visoka biološka ranjivost mladih žena, objašnjava se:
a) nezrelom genitalnom sluznicom kroz koji virus lakše penertira,
b) hormonalnim faktorima (poput upotrebe oralne kontracepcije), i
c) visokom incidencijom SPB-a (seksualno prenosivih bolesti).

Društvene promjene će pomoći dugoročno gledano, no situacija zahtjeva izuzetno brzu akciju kojom bismo koordinirali i usmjerili napore na žene, poput razvijanja efektivnih mikrobicida, koje bi žene mogle koristiti, i formiranje programa razvitka spolno specifičnog cjepiva koje bi se fokusiralo na razliku u imunološkom odgovoru žena naspram muškaraca. Također su potrebni programi kulturološkog preoblikovanja rodno-spolnih uloga, poput edukacije većeg broja žena o prakticiranju sigurnog spolnog ponašanja, upotrebe prezervativa uz provođenje kampanje za podizanje svijesti o mogućnostima testiranja ili liječenja.

Ključ uspjeha leži u razvijanju specifičnih programa koji uključuju edukaciju o načinima prijenosa i sprečavanju širenja HIV-a, osnaživanju žena o pregovaranju sa svojim partnerima o upotrebi kondoma ili neko drugog sredstva zaštite pri spolnim odnosima te osvještavanje o problemu zlostavljanja žena, pogotovo obiteljskog i seksualnog nasilja te traffickinga.

LET je neprofitna organizacija koja teži unapređenju kvalitete života ranjivih skupina u hrvatskom društvu osmišljavajući i provodeći javnozdravstvene programe i pružajući socijalne usluge utemeljene na potrebama svojih korisnika. Vjerujemo kako sve osobe moraju imati ravnopravan pristup kvalitetnim informacijama i mogućnost sudjelovanja u društvu te zaslužuju dostojansven pristup. 

Više informacija na: 01/ 48 23 041 ili Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript te na www.udruga-let.hr.

Izvršna direktorica
Iva Jovović, dipl. soc. radnik

 


 

UDRUGA LET ORGANIZIRA IZLOŽBU O ŠTETNOSTIMA PUŠENJA "21 RAZLOG ZA NEPUŠENJE" OD 11. TRAVNJA U IMPORTANNE GALERIJI

LET Vas poziva na otvorenje izložbe postera o štetnostima pušenja pod nazivom "21 razlog za nepušenje" koje će se održati u srijedu, 11. travnja 2007. g. s početkom u 19 sati u Importanne galeriji na Iblerovom trgu BB.

Postavljanjem izložbe o štetnostima pušenja u jedan od najposjećivanijih prostora u gradu, LET želi upozoriti javnost na akutni problem pušenja u Hrvatskoj koja je s 2.086 konzumiranih cigareta po stanovniku godišnje značajno iznad prosjeka Europe sa 1.673 popušenih cigareta po stanovniku na godinu. Pušenje ubija veći broj ljudi nego prometne nesreće, alkohol, ubojstva, samoubojstva i droge zajedno. Od ukupnog broja umrlih zbog pušenja, polovica umire u radnoproduktivnoj dobi, između 35. i 69. godine starosti te gube u prosjeku oko 20 godina života.

Izložba se sastoji od 20 postera različitih autora koje na duhovit i zabavan način progovaraju o ovisnosti o nikotinu te posljedicama konzumiranja cigareta, ali i pasivnog pušenja. Autorska prava za korištenje postera je ustupio američki Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Kontakti: Nedjeljko Marković, dir. razvoja programa, Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , 098/1759390.



Zagreb, 19. ožujka 2007. godine

Roditeljska skrb u slučaju odvojenog života roditelja

Udruga LET nastavlja sa održavanjem niza radionica za samohrane roditelje iz područja obiteljsko-pravne zaštite sa temom Roditeljska skrb u slučaju odvojenog života roditelja.
Radionica će se održati u ponedjeljak, 19.3.2007. godine od 18h do 20h u Novinarskom domu u Perkovčevoj 2, u Zagrebu.
Uz uvodni dio, koji će obuhvatiti kratko izlaganje o pravnim aspektima ostvarivanja roditeljske skrbi, radionica će uključiti i odgovore na pitanja prisutnih samohranih roditelja, a voditeljice Mila Jelavić, dipl. iur. i Gordana Filipović, dipl. iur., će dati informacije o pravima i dužnostima roditelja te ostvarivanju roditeljske skrbi u slučajevima odvojenog života djeteta.
Radionica Roditeljska skrb u slučaju odvojenog života roditelja nastavlja niz radionica pravne tematike koje se provode unutar projekta Socijalno uključivanje jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj, financiranog od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a koji odgovara na brojne potrebe i probleme jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj.
Sve informacije o radionici na Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ili 098 175 9391.



Zagreb, 27. 2. 2007. godine 

PRAVA SAMOHRANIH RODITELJA NA TRŽIŠTU RADA
 
Udruga LET Vas poziva na radionicu «Radno-pravna zaštita radnika, s posebnim naglaskom na zaštitu i položaj samohranih roditelja» koja će održati u četvrtak, 1.3.2007. godine od 18h do 20h u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/I u Zagrebu. Radionicu će voditi gospođa Marina Kasunić Peris, dipl. iur. Na radionici će se na primjerima iz prakse govoriti o ostvarivanju prava iz područja radnog zakonodavstva, s posebnim naglaskom na prava samohranih roditelja te drugim pitanjima koja će postaviti sami samohrani roditelji.

Radionica «Radno-pravna zaštita radnika, s posebnim naglaskom na zaštitu i položaj samohranih roditelja» nastavlja niz radionica pravne tematike koje se provode u okviru projekta «Socijalno uključivanje jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj», financiranog od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a koji odgovara na brojne potrebe i probleme jednoroditeljskih obitelji.

U populaciji obitelji u Hrvatskoj ukupno je 188 001 ili 15% samohranih roditelja koji se u svakodnevnom životu suočavaju s brojnim problemima – problemi u obitelji, komuniciranju s bivšim bračnim drugom ili djecom, poteškoće usklađivanja radne i obiteljske uloge, socijalna izoliranost, siromaštvo.
Udruga LET provođenjem projekata usmjerenih jednoroditeljskim obiteljima nastoji odgovoriti na njihove potrebe te u cilju unapređenja kvalitete života jednoroditeljskih obitelji potiče na angažman cijelo društvo u pružanju podrške ovim obiteljima.

Nadamo se da ćete o održavanju radionice, putem sredstava javnog priopćavanja, obavijestiti samohrane roditelje grada Zagreba kao i druge zainteresirane građane. Budući su radionice iskustvenog tipa, nije moguće snimanje već je moguće, prema prethodnom dogovoru, uzeti izjave voditeljice radionice te predstavnika udruge LET.

Kontakt: Stela Fišer, koordinatorica programa, 098 175 9391, Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript



POZIV NA TRIBINU "PODRŠKA DJECI I RODITELJIMA JEDNORODITELJSKIH OBITELJI"

Udruga LET Vas poziva na tribinu „Podrška djeci i roditeljima jednoroditeljskih obitelji u gradu Osijeku“ koja će se održati u ponedjeljak, 4.12.2006. godine od 16h do 18h u Hotelu Central na Trgu A. Starčevića 6, Osijek. Izlagači tribine su predstavnici Centra za socijalnu skrb Osijek, udruge NADA i udruge LET.

Kontakt:
Stela Fišer, koordinatorica programa, 098 175 9391 Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript



POZIV NA OKRUGLI STOL "PODRŠKA DJECI I RODITELJIMA JEDNORODITELJSKIH OBITELJI“

Udruga LET Vas poziva na Okrugli stol „Podrška djeci i roditeljima jednoroditeljskih obitelji u gradu Splitu“ koji će održati u petak, 1.12.2006. godine od 16h do 18h u Hotelu Park, Hatzeov perivoj 3, Split. Sudionici okruglog stola su predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Centra za socijalnu skrb Split te niz udruga i drugih institucija s područja Splita i Županije.

Kontakt: Stela Fišer, koordinatorica, 098/1759391



POZIV NA RADIONICU "OBITELJSKOPRAVNA ZAŠTITA JEDNORODITELJSKIH OBITELJI: PRAVO NA UZDRŽAVANJE"

Udruga LET Vas poziva na radionicu «Obiteljskopravna zaštita jednoroditeljskih obitelji: pravo na uzdržavanje» koja će održati u utorak, 28.11.2006. godine od 17h do 19h u Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27 u Zagrebu.

Radionicu će voditi gospođa Mila Jelavić, dipl. iur., Pravobraniteljica za djecu. Na radionici će se na primjerima iz prakse govoriti o ostvarivanju prava na uzdržavanje u slučaju odvojenog života roditelja te drugim pitanjima koja će postaviti sami samohrani roditelji. Snimanje same radionice nije moguće zbog specifičnosti teme i iznošenja osobnih podataka sudionika, ali je moguće dogovoriti uzimanje izjave od Pravobraniteljice ili pojedinih roditelja.

Radionica «Obiteljskopravna zaštita jednoroditeljskih obitelji: pravo na uzdržavanje» je prva u nizu obiteljskopravnih radionica koje će se provoditi u okviru projekta «Socijalno uključivanje jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj», financiranog od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a koji odgovara na brojne potrebe i probleme jednoroditeljskih obitelji.

Kontakt: Stela Fišer, koordinatorica, Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , 098/1759391



POZIV NA OKRUGLI STOL "PODRŠKA DJECI I RODITELJIMA JEDNORODITELJSKIH OBITELJI“

Udruga LET poziva Vas na Okrugli stol «Podrška djeci i roditeljima jednoroditeljskih obitelji u gradu Rijeci» koji će održati u petak, 24.11.2006. godine od 16h do 18h u hotelu Bonavia, Dolac 4 u Rijeci. Okrugli stol organiziran je u cilju okupljanja samohranih roditelja te institucija, organizacija i udruga iz Rijeke koje u svom radu daju podršku jednoroditeljskim obiteljima i njihovoj djeci, kako bi se potom njihova zajednička znanja, iskustva i potrebe prezentirala nadležnim državnim institucijama. 

Udruga LET provodi projekt «Jačanje socijalne mreže i obiteljskih kapaciteta jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj», sufinanciranog od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Grada Zagreba u kojem je jedna od projektnih aktivnosti i upoznavanje sa socijalnim politikama gradova Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita usmjerenih samohranim obiteljima.

U populaciji obitelji u Hrvatskoj ukupno je 188 001 ili 15% samohranih roditelja, a kako raste broj tih obitelji, tako rastu i problemi i njihove potrebe -  problemi u obitelji, komuniciranju s bivšim bračnim drugom ili djecom ili teškim svladavanje radne i obiteljske uloge koje obično nose majke ili stigmatizaciji i socijalnoj izoliranosti samohranih očeva te smatramo da je potreban angažman cijelog društva u davanju podrške jednoroditeljskim obiteljima. Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET osnovana je 2002. godine u Zagrebu sa ciljem razvijanja socijalnih i javnozdravstvenih usluga ranjivim društvenim skupinama, a posebno programa namijenjenih jednoroditeljskim obiteljima (projekti Edukacijski centar za samohrane roditelje, Socijalno uključivanje jednoroditeljskih obitelji, Savjetovalište i centar za podršku jednoroditeljskim obiteljima). 

Kontakt:
Nedjeljko Marković, voditelj programa, 098 1759390, 095 809 3749, n Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .



LET upoznao Ured Vlade RH za udruge sa svojim aktivnostima na području prevencije ovisnosti kod mladih i projektom pomoći jednoroditeljskim obiteljima 

Stela Fišer, Katarina Radat i Nedjeljko Marković, članovi Upravnog odbora udruge LET sastali su se u srijedu 18. listopada 2006. godine s predstojnicom Ureda Vlade RH za udruge, gđom. Jadrankom Cigelj koju su upoznali s "Programom pomoći jednoroditeljskim obiteljima" i projektom "Iskorak prema mladima grada Zagreba u prevenciji pušenja, alkohola i droga".

Predstojnica Vladinog ureda poduprla je nastojanja udruge LET za osnivanjem Savjetovališta i centra za podršku jednoroditeljskim obiteljima te Europskog centra za jednoroditeljske obitelji. Podršku je iskazala i LET-ovom organiziranju «Konferencije o ekonomskom i socijalnom položaju jednoroditeljskih obitelji». Marković je istaknuo probleme s kojima se samohrani roditelji suočavaju kao i  potrebe na koje bi državna i lokalna uprava trebale odgovoriti - nepoštivanje ostvarivanja zakonskih prava na uzdržavanje djece od strane jednog roditelja (alimentacije), teško usklađivanje rada i obiteljskih obveza, povećane brige za odgoj i obrazovanje djece te drugih problema s kojima se svakodnevno suočavaju samohrani roditelji, kojih prema zadnjim statističkim podacima iz 2001. godine ima 188.001 u cijeloj Hrvatskoj.

Projektom "Iskorak prema mladima grada Zagreba u prevenciji pušenja, alkohola i droga" udruga LET nudi jednostavan, neposredan i jedinstven način rada -  «vanjski» stručnjaci dolaze u parkove, na igrališta, gradske trgove i druga područja gdje se mladi u poslijepodnevnim i noćnim satima okupljaju kako bi ih informirali i educirali o kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena kao zdravog i uspješnog stila života.  LET-ovci su Predstojnicu upoznali i s potrebom da se vremenski ograniči oglašavanje piva u medijima, prvenstveno u elektronskim medijima; na televiziji i radiju te potrebi jačanja društvene odgovornosti poslodavaca (trgovaca) i poštivanja zakonskih odredbi o zabrani prodaje alkohola i alkoholnih pića djeci i mladima.  

Udruga je upoznala predstojnicu Cigelj i s inicijativom da na hrvatski jezik prevede, a potom tiska "Europski priručnik za prevenciju alkoholizma, pušenja i droga» Pompidou Groupe Vijeća Europe. Predstojnica Cigelj izrazila je zadovoljstvo ovom inicijativom te predložila da predstavljanje priručnika bude organizirano u suradnji s Vladinim uredom za udruge. Istaknuvši koordinativnu ulogu ovog Ureda, gđa Cigelj obećala je zagovarati LET-ove projekte i prema drugim Vladinim uredima.


 
LET predstavio programe Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH

Članovi udruge LET, Stela Fišer i Nedjeljko Marković u utorak 17. listopada 2006. godine sastali su se s gđom. Tamarom Šterk, savjetnicom u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Tom su prigodom savjetnicu Šterk upoznali s LET-ovim projektima pomoći jednoroditeljskim obiteljima u Hrvatskoj. Tijekom 2007. godine LET planira osnovati Savjetovalište i centar za podršku jednoroditeljskim obiteljima, a do 2010. Europski centar za jednoroditeljske obitelji kojima je potrebna socijalna, duhovna i materijalna podrška ili stručno savjetovanje. Vladin ured za ravnopravnost spolova izrazio je spremnost za pružanjem potpore LET-u u organiziranju «Konferencije o ekonomskom i socijalnom položaju jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj i Europi».

 


LET-ovci su izrazili želju i za suradnjom s Vladinim uredom u realizaciji projekta Freja. LET je, uz Švedsku uniju stanara te neprofitne organizacije iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, jedan od partnera u provođenju ovog projekta mentorstva, posebno uspješnom u posredovanju znanja o vodstvu i stvaranju mreža kontakata.

 «Vladinom smo Uredu za ravnopravnost spolova prezentirali moguće oblike njihova uključivanja u projekt Freja do 2009. godine. Iskustva dobre poslovne prakse sve češće primjenjuju se i na području socijalne skrbi i u radu s ranjivim skupinama pa vjerujemo kako su dosadašnji rezultati ovog projekta ujedno i njegova najbolja referenca», rekla je Fišer po završetku sastanka.



Obilježavanje 26. 6. - Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga
Tribina: Prevencija ovisnosti kod djece i mladih

Udruga LET, uz financijsku podršku Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Grada Zagreba- Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, organizira tribinu pod nazivom "Prevencija ovisnosti kod djece i mladih", povodom obilježavanja 26. 6. - Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga.
Tribina će se održati 26. lipnja (ponedjeljak) od 15:30 do 18 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2, Zagreb).

Program rada:
-Gdje početi: obitelj-vrtić-škola? (prof. dr. sc. Josip Janković, Studijski centar socijalnog rada)
-Preventivni programi u radu s mladima - alkohol, pušenje i droge (prof. dr. sc. Vesna Jureša, Škola narodnog zdravlja «Andrija Štampar»)
-Institucijski i/ili izvaninstitucijski rad? Resocijalizacija (mr. sc. Siniša Zovko, Hrvatski Crveni križ)
-Iskorak prema mladima grada Zagreba u prevenciji pušenja, alkohola i droga (Iva Jovović, dipl. soc. radnik, udruga LET)
-Podržavanje programa usmjerenih na prevenciju ovisnosti kod djece i mladih (predstavnici Zagrebačke županije)
-Grad Zagreb u prevenciji alkohola, pušenja i droga kod djece i mladih (predstavnici Grada Zagreba).



U Zagrebu, 25. siječnja 2006. godine

Prva brošura za samohrane roditelje u Hrvatskoj "ZA" I "O" JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA

Udruga LET danas će u 16.45 u Zagrebu u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 5, Zagreb) održati predstavljanje prve brošure za samohrane roditelje "ZA" i "O" jednoroditeljskim obiteljima.

Autori brošure su Stela Fišer, Nedjeljko Marković, Katarina Radat, Jelena Ogresta, članovi udruge LET koja se bavi unapređenjem kvalitete života građana provođenjem javnozdravstvenih i socijalnih programa.

U Hrvatskoj je danas oko 15% samohranih roditelja što pokazuje da se Hrvatska približava trendu u Europi. Problemi i prepreke s kojima se samohrani roditelji susreću u svakodnevnom životu, recentna istraživanja o tim obiteljima, komunikacija, poremećaji u ponašanju djece i mladih, ovisnosti neke su od tema ove brošure. Izdavanje ove publikacije jedan je od načina kako odgovoriti na brojne potrebe samohranih obitelji u Hrvatskoj.

Na predstavljanju će govoriti autori, predstavnici udruge LET, donatori (Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, Grada Zagreba) te recenzenti (prof.dr.sc. Josip Janković, mr.sc. Roberta Brusić).

Samohrani roditelji i drugi zainteresirani brošuru će, u Zagrebu, moći nabaviti u udruzi LET i u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića te drugim knjižnicama grada Zagreba. Uskoro će se moći naći i u drugim gradovima Hrvatske, u knjižnicama i centrima za socijalnu skrb. Brošuru je moguće pronaći i u elektronskom formatu na www.udruga-let.hr.

…Jedan od takvih dobrodošlih oblika pomoći je i ova brošura koja roditelje upućuje na osobne resurse, njihov razvoj, mogućnosti pomoći i podrške kroz udruživanje i korištenje različitih drugih udruga i institucija kroz programe koje ovi nude te ih samo treba prihvatiti, širiti i dalje razvijati…“ (iz recenzije prof. dr. sc. Josipa Jankovića)

Udruga LET, osim projekta radionica za samohrane roditelje koji je završio tiskanjem ove brošure, do sada se angažirala i na projektima rada s ovisnicima, prevenciji HIV/AIDS-a te edukacije djece i roditelja u Zagrebačkoj županiji za borbu protiv ovisnosti.

Kontakt: Stela Fišer, e-pošta: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , mobitel: 098 1759 391



Zagreb, 30. studenog 2005. godine

RADIONICA "Obiteljskopravna zaštita samohranih roditelja"

Projektom „Edukacijski centar za samohrane roditelje“ održali smo niz radionica s različitim temama (osobni doživljaji samohranog roditeljstva, obiteljska komunikacija i dinamika, zaštitni faktori u prevenciji poremećaja u ponašanju djece, pojavu ovisnosti, vjera u životu samohranog roditelja), a u pripremi je i Priručnik za samohrane roditelje i njihovu djecu.

Radionicu pod nazivom „Obiteljskopravna zaštita samohranih roditelja“ udruga LET će održati u petak, 2. prosinca, od 16 do 18 sati u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba (Ulica kneza Mislava 7, Zagreb).

Na radionici će se govoriti o ostvarivanju sadržaja roditeljske skrbi u slučaju odvojenog života roditelja. Voditeljica će na primjerima iz prakse govoriti o pravima koja samohrani roditelji imaju temeljem svoga statusa i o načinima ostvarivanja tih prava pred nadležnim tijelima te drugim pitanjima koja će postaviti i sami samohrani roditelji.

Radionicu će voditi gospođa Mila Jelavić, diplomirana pravnica, načelnica Odjela za zaštitu djece, obitelji i skrbništvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske.

Samohrani roditelji se na radionicu mogu prijaviti putem e-pošte: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ili mobitela: 098/1759391. Radionice su iskustvenog tipa te nije moguće snimanje, već je moguće, prema prethodnom dogovoru, uzeti izjavu voditelja radionice.

Dosadašnji donatori su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, a stručnu podršku pruža Centar za socijalnu skrb Zagreb.

Informacije: Stela Fišer, koordinatorica, mobitel: 098/1759391, e-pošta: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript



Zagreb, 21. listopada 2005. godine

RADIONICA "Vjera u životu samohranog roditelja"

Projektom „Edukacijski centar za samohrane roditelje“ održali smo niz radionica s različitim temama (osobni doživljaji samohranog roditeljstva, obiteljska komunikacija i dinamika, zaštitni faktori u prevenciji poremećaja u ponašanju djece, pojavu ovisnosti), a u pripremi je i Priručnik za samohrane roditelje i njihovu djecu.

Radionicu pod nazivom „Vjera u životu samohranog roditelja“ udruga LET će održati u utorak, 25. listopada, od 16 do 18 sati u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba (Ulica kneza Mislava 7, Zagreb). Ovom radionicom želimo, zajedno sa samohranim roditeljima, razgovarati o ulozi vjere u životima roditelja, kako ona utječe na suočavanje i rješavanje konkretnih životnih problema, kako nam pomaže u suočavanju s problemima nasilja u obitelji, zlostavljanju, ovisnostima, odnosu s drugim ljudima (kako djecom i bivšim bračnim drugovima tako i sa širom obitelji, susjedima, zajednicom) te drugim pitanjima koja će postaviti i sami samohrani roditelji. Radionicu će voditi profesor Boris Peterlin, voditelj odjela specijalnih projekata Hrvatskog Caritasa, dugogodišnji mirovni aktivist i autor publikacija vezanih uz religiju i nenasilje.

Samohrani roditelji se na radionicu mogu prijaviti putem e-pošte: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript '; document.write( '' ); document.write( addy_text95921 ); document.write( '<\/a>' ); //-->\n Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ili mobitela: 098/1759391. Radionice su iskustvenog tipa te nije moguće snimanje, već je moguće, prema prethodnom dogovoru, uzeti izjavu voditelja radionice.

Dosadašnji donatori su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, a stručnu podršku pruža Centar za socijalnu skrb Zagreb.

Informacije:
Stela Fišer, koordinatorica
Mobitel: 098/1759391
E-pošta: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 


 


U Zagrebu, 19. listopada 2005. godine
Udruga LET pomaže građanima!

Udruga LET, od početka svog rada u siječnju 2004. godine, provodi Programe smanjenja štete čiji je cilj vanjskim radom (outreach) doći do korisnika droga u mjestima gdje žive i okupljaju se te im pružiti informacije o spolno i krvlju zaraznim bolestima - prije svega hepatitisu B i C te HIV/AIDS-u.
Osim pružanja informacija i savjetovanja o mjestima gdje se korisnici mogu testirati na HIV/AIDS, hepatitis B i C (sustavom kupona ili vauchera se do rujna testiralo 108 osoba koje su upućene preko udruge LET), korisnike savjetujemo na liječenje u bolničke institucije i terapijske zajednice ili kroz programe udruga.
Udruga LET trenutno u programu ima 222 intravenska korisnika droga i 80 seksualnih radnica.
Intravenskim korisnicima droga zamjenjujemo prljav i potencijalno opasan pribor (šprice i igle) za novi te tako smanjujemo mogućnost zaraze zdravih osoba obitelji ovisnika ili članova zajednice i prijenos bolesti među samom ovisničkom populacijom.
Tako smo samo u rujnu 2005. godine od korisnika droga prikupili 2656 komada šprica i igala u nekoliko područja grada (Dubrava, Travno, Folnegovićevo naselje/Borovje, Sopot, Špansko/Prečko, Savica-Trnje).
Redovito provodimo i čišćenja okoliša od odbačenog ovisničkog pribora. U rujnu 2005. godine smo sa tri lokacije pokupili oko 200 komada odbačenog pribora (Dugave, Siget, Voltino naselje). U srpnju u Prečkom i na Pešćenici smo pokupili oko 70 komada odbačenog pribora, a u lipnju u Sigetu, Borovju i Gajnicama oko 200 komada.
Informacije o lokacijama sa odbačenim ovisničkim priborom dobili smo od korisnika naših programa.

Molimo sve građane koji imaju informacije o odbačenom ovisničkom priboru da nam se jave na mobitel: 091/7244-744. Detalje o Programima smanjenja štete, ali i drugim aktivnostima udruge LET možete pronaći na www.udruga-let.hr.

Izvršna direktorica
Iva Jovović, dipl. soc. radnik

Informacije:
Nedjeljko Marković, projektni koordinator
Mobitel: 098/175-93-90
E-pošta: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 


 

U Zagrebu, 27. rujna 2005. godine
Odgovornim roditeljstvom protiv ovisnosti

Udruga LET je projektom "Edukacijski centar za samohrane roditelje" organizirala tri radionice namijenjene jednoroditeljskim obiteljima. Dosadašnje radionice su obuhvaćale osobne doživljaje samohranog roditeljstva, obiteljsku komunikaciju i dinamiku i zaštitne faktore u prevenciji poremećaja u ponašanju djece.

Radionicu pod nazivom "Odgovornim roditeljstvom protiv ovisnosti" će održati voditeljica radionice Katarina Radat, dipl. socijalna radnica, u četvrtak, 29. 9. 2005. godine od 16h u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba (Ulica kneza Mislava 7, Zagreb).

Voditeljica radionice, Katarina Radat iz ustanove "Dobri dom“ Grada Zagreba će na radionici pokazati djelotvorna i nedjelotvorna ponašanja roditelja prema sredstvima ovisnosti, načine prepoznavanja ovisnosti kod djece, osvješćivanje vlastitog ponašanja (koliko sami roditelji doprinose razvoju ovisnosti, prije svega alkoholizma i opojnih droga) kao i upoznati roditelje na kojim mjestima mogu dobiti pomoć te koja je uloga nadležnih tijela. Radionica će biti interaktivna te će sami roditelji dati svoja iskustva i uvidjeti iskustva drugih samohranih roditelja kada su u pitanju ovisnosti.

Nadamo se da ćete o održavanju radionice, putem sredstava javnog priopćavanja, obavijestiti samohrane roditelje grada Zagreba kao i druge zainteresirane građane. Budući su radionice iskustvenog tipa, nije moguće snimanje već je moguće, prema prethodnom dogovoru, uzeti izjave voditelja i nekih roditelja.

Provođenje projekta financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, a stručnu podršku pruža Centar za socijalnu skrb Zagreb.
Voditelj projekta:
Nedjeljko Marković

Kontakt osoba:
Stela Fišer, koordinatorica
Telefon/faks: 01/4823-041, mobitel: 098/175-93-91
E-pošta: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 


 

U Zagrebu, 27. lipnja 2005. godine
Udruga LET u kampanji promocije "Centra za vanjske radnike i volontere u programima smanjenja štete" - Vanjski rad i programi smanjenja štete u Zagrebu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dan borbe protiv zlouporabe droge i nezakonite trgovine drogom, 26.6., udruga LET je sudjelovala u javnoj kampanji senzibilizacije građana za probleme zlouporabe droga.
Građanima Zagreba smo u subotu, 25.6., na Trgu Petra Preradovića, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba, dijelili promotivne materijale Udruge te predstavili plakat: VANJSKI RAD – odgovornost za budućnost unutar projekta "Centar za vanjske radnike i volontere u programima smanjenja štete".

Volonteri i studenti socijalnog rada su u nedjelju, 26.6., na području Zagreba podijelili oko 4.000 letaka koji upozoravaju na postojanje dviju strana života – onog opterećenog bolesti, liječenjem, raznim tretmanima, strahovima, depresijom i opasnostima, ali i onog koji nudi rad, ljubav, obitelj, zadovoljstvo, ljepotu, slobodu i izbor odluka. Ovaj Međunarodni dan je prilika za razmišljanje koja strana života je poželjna.

Vanjskim radom želimo smanjiti negativne zdravstvene posljedice povezane s intravenskim korištenjem droga; doći u doticaj s korisnicima droga u zajednicama u kojima žive, gdje koriste drogu i gdje se okupljaju; doći do poželjnih promjena u ponašanju s naglaskom u odluci liječenja; uključiti korisnike droga u postojeći zdravstveno socijalni sustav te u društvenu zajednicu kroz programe društveno korisnog rada.

Centar za vanjske radnike je financijski poduprlo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH kao i Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba.

Više informacija o ovom, ali i drugim projektima/programima udruge LET na
www.udruga-let.hr.

Kontakt osobe:
Nedjeljko Marković, projektni koordinator
Tel./faks: 01/4823041, mobitel: 098/1759390
E-pošta: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Iva Jovović
, izvršna direktorica
Tel./faks: 01/4823041, mobitel: 091/5393771
E-pošta: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 


 

U Zagrebu, 22. lipnja 2005. godine
Zaštitni faktori u prevenciji poremećaja u ponašanju djece - Projekt "Edukacijski centar za samohrane roditelje"

Udruga LET je projektom "Edukacijski centar za samohrane roditelje", kojeg financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba, organizirala dvije od deset radionica namijenjene jednoroditeljskim obiteljima. Prva radionica je obuhvaćala problematiku osobnog doživljaja samohranog roditeljstva, a druga obiteljsku komunikaciju i dinamiku.

Treća radionica pod nazivom "Zaštitni faktori u prevenciji poremećaja u ponašanju djece" će se održati u petak, 24. lipnja 2005. godine, od 16h do 18h, u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, ulica kneza Mislava 7.

Voditeljica radionice je gospođa Sandra Bogavčić, dipl. def. iz Centra za autizam Split koja je pripremajući radionicu izjavila: "Govorit ćemo o rizičnim i zaštitnim faktorima u razvoju poremećaja u ponašanju (pup) te stilovima odgoja kao činitelja rizika i zaštite u razvoju pup-a djece i mladeži, a naglasak bismo stavili na pomoći roditeljima u identificiranju ranjivosti mladih tako da putem podrške budu osnaženi, a negativne posljedice zaobiđene. Važno je jačati roditeljski osjećaj kompetencije, otkriti gdje leže njihove vlastite sposobnosti i potaknuti ih da preuzmu maksimalnu odgovornost za svoje vlastito učenje i da vide sebe kao osobe koje mogu djelovati i mogu mijenjati kako svoje ponašanje tako i ponašanje vlastite djece... ". Također bismo identificirali problem ponašanja i odradili radionicu igranja uloga takvih problema ponašanja.

Nadamo se da ćete o njenom održavanju, putem sredstava javnog priopćavanja, obavijestiti samohrane roditelje grada Zagreba kao i druge zainteresirane građane.

 

Srdačan pozdrav,
Nedjeljko Marković, voditelj projekta

Za sve daljnje informacije, molimo Vas kontaktirajte:
Stela Fišer, koordinatorica
Tel./Fax: 01/4823-041,
Mobitel: 098/1759-391
E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 


 

U Zagrebu, 6. lipnja 2005. godine
RODITELJSTVO - "najvažniji poziv u životu čovjeka" - iskustva jednoroditeljskih obitelji

Poštovani/e,
Ovim putem Vas obavještavamo o održavanju druge radionice iz projekta "Edukacijski centar za samohrane roditelje" u organizaciji udruge LET. Prvu radionicu "Osobni doživljaji samohranog roditeljstva" je vodila doc. dr. sc. Nine Pećnik, a prema riječima sudionika/ca, njih čak 90% smatra da je potrebna kontinuirana edukacija zbog neinformiranosti o pravima i mogućnostima i pojednostavljivanju životnih prilika i situacija.

Drugu radionicu pod nazivom: "Obiteljska dinamika i komunikacija u jednoroditeljskim obiteljima" vodit će prof. dr. sc. Josip Janković sa Studijskog centra socijalnog rada. Profesor Janković nositelj je kolegija Obiteljska terapija i Socijalni rad s porodicom na istoimenom Studiju, autor brojnih knjiga, stručnih članaka i radova (Savjetovanje- psihodinamski pristup, Osnovne naznake puteva restitucije naše obitelji, Zlostavljanje djece i područja njegove prevencije, Ponašanje djece predškolske dobi u percepciji roditelja i odgajateljica...).

Profesor Janković, pripremajući radionicu, izjavljuje: "Sa samohranim roditeljima ćemo organizirati edukaciju kojom bismo trebali podići razinu njihove roditeljske kompetencije. Koristeći metode iskustvenog učenja proširit ćemo njihova znanja iz područja roditeljstva kao "najvažnijeg poziva u životu čovjeka" i razvijati komunikacijske i druge roditeljske vještine. Rad će se odvijati u radionicama u malim skupinama".

Radionica će se održati 8. lipnja 2005. (srijeda) u trajanju od 15h do 18h u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, ulica Kneza Mislava 7, Zagreb.

Nadamo se da ćete o njenom održavanju, putem sredstava javnog priopćavanja, obavijestiti samohrane roditelje grada Zagreba kao i druge zainteresirane građane.

 

Srdačan pozdrav,
Nedjeljko Marković, voditelj projekta

Za sve daljnje informacije, molimo Vas kontaktirajte:
Stela Fišer, koordinatorica
Tel./Fax: 01/4823-041,
Mobitel: 098/1759-391
E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 


 

U Zagrebu, 3. svibnja 2005. godine
Osobni doživljaji samohranog roditeljstva

Udruga LET od svibnja do prosinca provodi projekt "Edukacijski centar za samohrane roditelje" s ciljem unapređenja kvalitete življenja samohranih roditelja i njihove djece na području Zagreba. Oko 38 tisuća samohranih roditelja u Zagrebu je suočeno sa svakodnevnim poteškoćama u području rada, obitelji, druženja/slobodnog vremena...
Udruga LET projektom želi pružiti socijalnu podršku samohranim roditeljima i dati jasnu poruku javnosti: potrebe i problemi samohranih roditelja su velike.

Projekt se sastoji od organiziranja 10 radionica/predavanja i izdavanja prvog "Priručnika za samohrane roditelje i njihovu djecu".

Prvu od deset radionica s naslovom "Osobni doživljaji samohranog roditeljstva" vodi doc. dr. sc. Nina Pećnik sa Studijskog centra socijalnog rada. "Na predavanju će se govoriti o osobnom doživljaju samohranog roditeljstva, njegovim teškoćama, ali i dobrim stranama, najčešćim brigama i strahovima samohranih roditelja, reakcijama uže i šire društvene okoline na njihovu situaciju kao i o tome kakve oblike podrške primaju i trebaju roditelji i djeca u jednoroditeljskim obiteljima." (doc. dr. sc. Nina Pećnik)

Docentica Nina Pećnik je koautorica knjige "Jednoroditeljske obitelji: osobni doživljaj i stavovi okoline" kao i niza stručnih članaka o problemima samohranih obitelji, a uže područje rada docentice Pećnik je grupni rad i socijalna psihologija.

Radionica/predavanje je otvorena i besplatna za sve samohrane roditelje koji se prijave na mobitel: 098/1759391, faks: 01/4823041 ili putem e-maila: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .
Radionica/predavanje će se održati u petak, 6.5.2005. godine, od 16:30 do 18:30 u prostorijama Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, ulici Kneza Mislava 7, u Zagrebu.

Dosadašnji donatori projekta su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba, Gradska ljekarna Zagreb i Euro-alfa d.o.o.

Molimo Vas da objavljivanjem ove obavijesti potaknete samohrane roditelje na uključivanje u radionice kako bismo zajednički sustavno doprinijeli društvenoj podršci jednoroditeljskim obiteljima.

 

Srdačan pozdrav,
Nedjeljko Marković, voditelj projekta

Za sve daljnje informacije, molimo Vas kontaktirajte:
Stela Fišer, koordinatorica
Tel./Fax: 01/4823-041,
Mobitel: 098/1759-391
E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 



 

U Zagrebu, 5. travnja 2005. godine
U Zagrebu kreće s radom Edukacijski centar za samohrane roditelje

Udruga LET, osnovana s ciljem unapređenja kvalitete življenja građana Zagreba, u svibnju 2005. godine pokreće projekt pomoći samohranim roditeljima.

U Zagrebu, prema podacima Statističkog ljetopisa grada Zagreba 2003. godine, živi 32.920 (20,2%) obitelji koje čine majke s djecom te 5.951 obitelji (3,7%) koje čine očevi s djecom. Te brojke pokazuju da velik broj građana Zagreba živi kao samohrani roditelj, a problemi i prepreke s kojima se susreću su raznovrsni.

Projekt "Edukacijski centar za samohrane roditelje" se sastoji od organiziranja 10 dvosatnih treninga, tribine i izdavanja prvog «Priručnika za samohrane roditelje i njihovu djecu». Treninzi će biti organizirani mjesečno od svibnja do prosinca 2005. godine, a obuhvaćaju sva područja bitna za samohrane roditelje (obiteljska komunikacija, nenasilno rješavanje sukoba, obiteljsko-pravna zaštita, sudjelovanje u građanskom društvu/zastupanje, ovisnosti, itd.)

"Priručnik za samohrane roditelje i njihovu djecu" će biti izrađen na temelju rada, teorijskih znanja i osobnih iskustava polaznika treninga. Priručnik će biti namijenjen samohranim roditeljima, ali i stručnjacima u javnim i neprofitnim organizacijama, odgojno-obrazovnim institucijama i medijima.

Dosadašnji donatori su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba, a stručnu podršku pruža Centar za socijalnu skrb Zagreb.


Za sve daljnje informacije, molimo Vas kontaktirajte:
Stela Fišer, koordinatorica
Tel./Fax: 01/4823-041,
Mobitel: 098/1759-391
E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
 
 
 
© 2005 Udruga Let - pravne naznake
dizajn: brajkovic webmaster: sajko